Hlavní obsah

Atentát na ruskou hydroelektrárnu má dvě oběti

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Tři výbuchy otřásly ve středu ráno Baksanskou vodní elektrárnou v Kabardinsko-balkarské republice na jihu Ruska. Exploze následovaly po útoku skupiny neznámých lidí. Dva lidé v elektrárně zahynuli a dva byli zraněni, uvedla ruská agentura ITAR-TASS s odvoláním na místní pořádkové síly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Atentát na ruskou hydroelektrárnu má dvě obětiVideo: Reuters

 
Článek

"Předběžné šetření ukazuje, že jde o teroristický útok," cituje agentura mluvčího skupiny energetické společnosti RusHydro, která spravuje elektrárnu z třicátých let o výkonu 25MW. Elektrárnou otřásly tři exploze. K útoku se nikdo nepřihlásil, píše BBC. Vyšetřovatelé ale předpokládají, že teroristický čin byl dílem bojovníků Baksanského džamiátu, jejíž příslušníci v květnu zabili zástupce generálního prokurátora republiky Ruslana Machova.

"Ráno vnikla do elektrárny skupina neznámých lidí a zabila dva strážné. Pak v hale zbili dva techniky," řekl mluvčí místní policie Adijan Kakakujev, kterého cituje agentura Ria Novosti. Následně explodovaly v elektrárně tři nálože. Muži zaútočili v 5:25 místního času (3:25 SELČ) . Podle Kakujeva přijelo ve dvou autech šest útočníků. Celá operace byla pečlivě připravená. Předcházel jí incident v nedalekém městě Baksan, kde neznámí útočníci palbou z granátometů napadli místní policejní velitelství aniž by kohokoli zranili. Odpoutali tak pozornost od elektrárny.

Podle zdroje místních pořádkových sil, na které se odvolává agentura Interfax, byly výbuchy poškozeny dva nebo tři generátory elektrárny. Čtvrtou nálož se podařilo zneškodnit a požár, který propukl po explozích, uhasit. "Požár v prvním u druhém podlaží se podařilo dostat pod kontrolu," sdělil mluvčí zasahujících hasičů.

Provoz v elektrárně byl zastaven a nyní se hledají případné další nálože. Podle ministerstva pro mimořádné události není obyvatelstvo v okolí elektrárny ohroženo.

Technici byli převezeni do nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám