Hlavní obsah

Estonsku vadí u hranic ruské rakety

Talinn

Estonský ministr zahraničí Urams Paet v úterý rozhořčeně odsoudil, že Rusko rozmístilo své moderní rakety krátkého doletu Iskander poblíž hranic jeho země. Podle něj je to v rozporu se snahami o zlepšení vztahů mezi Moskvou a Severoatlantickou aliancí.

Článek

"Rozhodnutí Ruska rozmístit rakety Iskander na své západní hranici je alarmujícím krokem," zdůraznil Paet. "Jestliže obě strany hovoří o ochotě zlepšit vztahy mezi Ruskem a aliancí a rozvíjet vztahy partnerství, toto rozhodnutí vysílá špatný signál," dodal.

Vrchní velitel ruských pozemních sil v sobotu oznámil, že rakety Iskander byly rozmístěny kolem Petrohradu, asi 140 kilometrů od estonských hranic. Rusko původně zamýšlelo rozmístit rakety u Kaliningradu, ale v roce 2009 od této myšlenky upustilo.

Iskandery mají dolet 400 kilometrů a teoreticky mohou zasáhnout nejen území Estonska, ale také Lotyška a Litvy, které jsou rovněž členy Evropské unie a NATO, jakož i Finska, neutrálního státu a člena EU.

"O rozmístění raket Iskander v bezprostřední blízkosti našich hranic, jež jsou rovněž hranicemi zemí NATO, dobře víme a sledujeme velmi pozorně, co se děje na druhé straně," prohlásil estonský ministr obrany Jaak Aaviksoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám