Hlavní obsah

Kyrgyzové se bouří proti mezinárodním policejním pozorovatelům

Almaty

V Kyrgyzstánu sílí nesouhlas veřejnosti i vlivných politiků s víkendovým rozhodnutím Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) vyslat do země policejní pozorovatele, kteří mají dohlížet na dodržování klidu. Rozhodnutí OBSE kritizovali kyrgyzský ombudsman i ministr obrany. V pondělí v jihokyrgyzské Oši proti příjezdu policistů OBSE protestovalo na tisíc lidí.

Foto: Reuters

Před násilím utekly z Kyrgyzstánu desetitisíce lidí

Článek

Skupina 52 policistů má přijet do Kyrgyzstánu z rozhodnutí neformální ministerské konference OBSE, kterou o víkendu hostilo kazašské město Almaty. Termín jejich příjezdu nebyl stanoven, ale počet policistů se může v případě potřeby až zdvojnásobit. Policisté, kteří mají v zemi pobývat čtyři měsíce, by měli dohlížet na pořádek před říjnovými parlamentními volbami a radit kyrgyzským kolegům při dodržování zákonů.

Podle názoru kyrgyzského ministra obrany Ismaila Isakova nemá příjezd policistů OBSE velký smysl, protože nebudou seznámeni se situací v Kyrgyzstánu ani s mentalitou místního obyvatelstva.

Podobného mínění je i kyrgyzský ombudsman Tursunbek Akun. Příjezd policistů označil podle agentury CA-News za "nepřímé vměšování" a prohlásil, že policisté budou nežádoucím způsobem suplovat funkce vládních orgánů. Jejich přítomnost podle Akuna vyvolá dojem, že Kyrgyzstán není schopen své vnitropolitické problémy zvládnout sám bez vnější pomoci.

V pondělí v jihokyrgyzské Oši proti plánovanému příjezdu policejní skupiny OBSE demonstrovalo na tisíc lidí.

V místních médiích zaznívají názory, že k zachování klidu v zemi by mohly spíše přispět síly Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB), vojenského bloku postsovětských států řízeného Moskvou. Během nedávných nepokojů kyrgyzská vláda o zásah sil ODKB opakovaně žádala, ale organizace jakoukoli intervenci odmítla. ODKB kromě Ruska a Kyrgyzstánu sdružuje ještě Arménii, Kazachstán, Tádžikistán a Uzbekistán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám