Hlavní obsah

Chorvatsko je ochotno stáhnout žalobu proti Srbsku kvůli genocidě

Novinky, rei
Bělehrad

Chorvatsko by mohlo stáhnout žalobu podanou na Srbsko kvůli genocidě během konfliktu v devadesátých letech. V Bělehradu to v pondělí uvedl chorvatský prezident s tím, že podmínkou je zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi.

Foto: Marko Djurica , Reuters

Chorvatský prezident Ivo Josipović (vlevo) se svým srbským protějškem Borisem Tadičem

Článek

Byla to první návštěva Srbska od zvolení Iva Josipoviče chorvatským prezidentem letos v lednu. Chorvatsko žádá potrestání jednotlivců zodpovědných za zvěrstva během války. Oba národy teď tvrdí, že jsou ochotny se smířit. Josipović i jeho srbský hostitel Boris Ivo Tadić v Bělehradu zdůraznili, že země zahájily novou éru spolupráce.

Chorvatsko kvůli akcím srbských separatistů podporovaných bělehradskou vládou i srbských sil podalo u Mezinárodního soudního dvora v Haagu žalobu v roce 1999. Srbsko obvinilo z genocidy. O deset let později podalo kvůli údajným válečným zločinům Chorvatů vůči Srbům žalobu též Srbsko.

Josipović v Bělehradu přiznal, že žaloba není nutná, ovšem za jistých podmínek. „Jsou spojené s usmířením a potrestáním válečných zločinců,“ uvedl. Stanice BBC doplnila, že Tadić sdílí jeho postoj - společným cílem obou zemí je členství v Evropské unii, které Brusel podmiňuje regionální spoluprací.

Reklama

Související články

V Srbsku objevili nový masový hrob

V Srbsku byl objeven nový masový hrob s asi 250 těly. Předpokládá se, že patří kosovským Albáncům. Britské stanici BBC to v pondělí řekl srbský prokurátor pro...

Výběr článků

Načítám