Hlavní obsah

Dva Češi kradli na Slovensku vzácné motýly

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Na Slovensku zadrželi dva české občany, kteří kradli vzácné motýly. Chytali je v chráněné přírodní rezervaci u města Ilava na západě Slovenska. Informovala o tom televize Markíza.

Foto: Profimedia.cz

Jasoň červenooký

Článek

Místnímu obyvateli bylo podezřelé chování dvou Čechů a zavolal ochranáře přírody. Ti chytili přímo na místě otce se synem. V krabicích ukrývali motýly, mezi nimiž byl i chráněný jasoň červenooký, který se vyskytuje v teplých skalnatých lokalitách.

Dohromady měli v krabicích 27 motýlů. Hodnota již zmíněného jasoně červenookého je 330 eur (asi 8 500 Kč). Celkovou hodnotu chycených motýlů ochranáři odhadli na 4 000 eur (asi 100 tisíc Kč).

Uplynulý týden bylo podle ochranářů ideální počasí pro výskyt tohoto druhu motýla. V České republice existuje pouze jedna lokalita, kde se vzácný jasoň červenooký vyskytuje. Na Slovensku je takových míst mnohem víc.

Slovenská policie potvrdila, že vůči Čechům zahájila trestní řízení ve věci porušování ochrany rostlin a živočichů. „Pachatelům hrozí až dva roky vězení,“ uvedl policejní mluvčí Pavol Kudlička.

Už v minulosti na Slovensku odhalili české občany, kteří vykrádali hnízda orla skalního.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám