Hlavní obsah

Slovensko udělí trvalý pobyt třem vězňům z Guantánama

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský imigrační úřad udělí v nejbližších dnech trvalý pobyt třem bývalým vězňům z americké věznice Guantánamo, kteří přijeli na Slovensko letos v lednu. Jak uvedla slovenská média, tři muži by mohli následně opustit uprchlický tábor v Medveďově.

Článek

Bývalí vězni drželi minulý měsíc hladovku. Byli nespokojeni s podmínkami, v nichž na Slovensku žijí, a stěžovali si na pomalé vyřizování jejich záležitostí slovenskými úřady.

Mezi třemi bývalými vězni z Guantánama, které Slovensko přijalo, je 41letý Tunisan, kterého zadrželi v roce 2002. Tunisan přiznal, že absolvoval teroristický výcvik v Afghánistánu. Následně svoji výpověď odvolal s tím, že byla vynucena mučením.

Dalším je 35letý muž původem z Ázerjbajdžánu, který byl zadržen v Afghánistánu v roce 2001. Údajně byl v kontaktu s Tálibánem. Třetí je 45letý občan Egypta, kterého zadrželi v roce 2001 v Pákistánu. Byl zraněn při americkém bombardování v Afghánistánu. Ze zranění se léčil v Pákistánu, ale pákistánská tajná služba ho vydala Američanům.

Reklama

Výběr článků

Načítám