Hlavní obsah

Žirinovského strana chce úplatkáře tetovat

Moskva

Ocejchovat úplatkáře v Rusku se chystá navrhnout nacionalistická strana Vladimira Žirinovského, aby tak dodala nový dech tažení proti korupci. Znamení hanby by se podle návrhu, který zatím koluje v poslaneckém klubu strany, nemělo jako ve středověku vypalovat žhavým železem, ale tetovat.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Vladimir Žirinovskij

Článek

Podle zákonodárců by se delikventům odsouzeným za poskytnutí či přijetí úplatku mělo vytetovat na vnější stranu levé dlaně písmeno "K" (jako korupčník) o velikosti tři krát dva centimetry. Zaměstnavatelé by tak hned věděli, s kým mají do činění, a tak by se úplatkáři mohli brzy dočkat faktického zákazu výkonu důležitějších funkcí. Až dosud se totiž tresty za korupci po čase z rejstříku vymazávají.

Návrh je podle agentury Interfax dílem Žirinovského syna, šéfa poslaneckého klubu Igora Lebeděva a jeho kolegy Sergeje Ivanova. Už dokonce požádali vládu a nejvyšší soud o připomínky, aby návrh mohli předložit Státní dumě, tedy poslanecké sněmovně. V ní Žirinovského strana sehrává roli opozice, i když její poslanci mnohdy hlasují shodně s vůlí Kremlu.

Žirinovskij byl sám v podezření

Nové tažení proti korupci, jejíž rozměry ohrožují ruskou společnost, vyhlásil prezident Dmitrij Medvěděv krátce po svém nástupu do nejvyššího úřadu v květnu 2008. Ale nedávno šéf státu připustil, že se dosud nepodařilo dosáhnout významnějších úspěchů a se stavem věcí jsou vlastně všichni nespokojení: občané, státní činitelé i sami úplatkáři. Prezident také vybídl zákonodárce k novým nápadům a novým opatřením, jako by třeba byly pokuty ve výši mnohanásobku inkasovaného úplatku.

Před časem podezření z korupce čelil i sám Žirinovskij, když do sněmovny jezdil v luxusní limuzíně. Popřel však, že by auto bylo jeho majetkem, prý mu bylo jen zapůjčeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám