Hlavní obsah

Nečas v roli premiéra odjel poprvé do zahraničí, tradičně do Bratislavy

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava), Lukáš Bek

Česká republika i Slovensko mají novou vládu a první oficiální setkání premiérů Petra Nečase a Ivety Radičové se konalo v pondělí v Bratislavě. Nečas postupně jedná také s prezidentem Ivanem Gašparovičem a předsedou parlamentu Richardem Sulíkem. Nečas a Radičová v úterý společně navštíví Budapešť.

Foto: Ivan Vilček, Bratislava, Právo

Petr Nečas a Iveta Radičová v Bratislavě

Článek

Premiéři České republiky a Slovenska se při setkání domluvili na pravidelných neformálních setkáních, jež se mají konat na Moravě. „První takové setkání se uskuteční po schválení programových prohlášení obou našich vlád v parlamentech,“ uvedla na společné tiskové konferenci slovenská premiérka Iveta Radičová.

Slovenská premiérka prozradila, že se s Nečasem znají delší dobu. „Během jedné doby jsme se střídali na postech ministrů práce, sociálních věcí a rodiny v našich zemích,“ uvedla Radičová.

Vzájemné česko-slovenské vztahy Radičová charakterizovala termíny důvěra, přátelství a spolupráce. „To platí o vzájemných vztazích i důležitých postojích našich zemí, stejně jako členských států Evropské unie,“ dodala. Předsedové vlád jednali o otázkách energetické bezpečnosti a zvyšování nezávislosti celého regionu v této oblasti. „Jednali jsme o možném a připravovaném vstupu České republiky do eurozóny a hlavně o přípravě konsolidace veřejných financí v obou zemích provázených nevyhnutelnými reformami,“ řekla Radičová.

Nečas vyjádřil uspokojení, že se mu podařilo dodržet tradici, že první zahraničí návštěva českého premiéra vede vždy na Slovensko. Radičová požádala českého partnera o pochopení, že její první zahraniční cesta vedla ze známých důvodů do Bruselu. „Vztahy jsou tradičně velmi dobré a jsou teď obohaceny tím, že se nám - jak s nadsázkou dodávám - podařilo takřka dokonale synchronizovat politické cykly v našich zemích. Nejenom volby, ale také velmi podobné priority vlády a dokonce bych řekl jejich programové zabarvení. Je nezbytné konsolidovat veřejné finance v obou zemích, je nezbytné zastavit zadlužování obou našich států,“ dodal Nečas.

Maďarská otázka

Předsedové vlád se vyjádřili k úternímu setkání Visegrádské skupiny v Budapešti a komplikovaným slovensko-maďarským vztahům. „Napětí mezi dvěma státy oslabuje celý středoevropský region,“ připustila Radičová. V otázce dvojího občanství chce nová slovenská vláda jednat s maďarskou stranou. „Naše stanovisko je neměnné. Chceme obnovit konzultace na všech úrovních a snížit napětí,“ dodala.

Nečas vyjádřil pochopení pro slovenský postoj a rovněž se vyjádřil pro stabilitu celého regionu. „Politické napětí mezi dvěma státy se může nepříznivě odrazit na ekonomice celého regionu,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám