Hlavní obsah

Z Německa se ženou do Rakouska bouřky

Vídeň

Bouřková fronta postupující od noci na sobotu z Německa do Rakouska přináší ohlášené ochlazení. Odpoledně srazily bouřky provázené přívalovými dešti teploty z třicítek na přijatelných 22 stupňů. Protože mračna byla místy skutečně mohutná, v Badenu spadlo až 30 litrů vody.

Článek

V Badenu klesla rtuť teploměru ze 30 na 22 stupňů a zároveň tam během hodiny spadlo 29,7 litru srážek na čtvereční metr. V jiných regionech Rakouska ovšem ještě pražilo slunce a panovaly vysoké teploty přes 35 stupňů. Pracovníci rakouského centrálního úřadu pro meteorologii a geodynamiku (ZAMG) nicméně zdůrazňují, že nejpozději v noci na neděli se ochladí v celém Rakousku. Studená fronta, která se odpoledne nacházela ještě nad Bavorskem, podle nich přinese déšť a prudký nárazový vítr. V neděli jsou v Rakousku očekávány teploty maximálně do 26 stupňů.

Bouře v Německu zabíjela

Ještě před Rakouskem zasáhla fronta bouřek Německo. V Braniborsku připravila o život jednoho člověka, na jehož stan v kempu spadl vyvrácený strom. Kromě tragédie s vyvráceným stromem shořely v kempu u Postupimi také dvě střechy a jeden bungalov po zásahu bleskem. V Cottbusu silný déšť zaplavil ulice a popadané stromy zablokovaly vozovky. Neprůchodné zůstaly podle policie po silných deštích některé podchody, v nichž stála voda do půlmetrové výše.

Vlna bouří se přehnala západní Evropou už v noci na čtvrtek. Vyžádala si nejméně tři mrtvé, řada lidí byla zraněna a nepřízeň počasí také na mnoha místech zkomplikovala dopravu. V nejvíce postižených zemích Francii, Belgii, Nizozemsku a Německu zůstaly tisíce lidí bez proudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám