Hlavní obsah

Slovák s cizím občanstvím ztrácí od soboty občanství slovenské

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovák, který od soboty 17. července získá občanství jiného státu, až na výjimky ztrácí občanství Slovenské republiky. Do platnosti vstoupila novela zákona o státním občanství, kterou reagovala bývalá vláda Roberta Fica na maďarský zákon o dvojím občanství. Očekává se, že nová slovenská vláda premiérky Ivety Radičové tuto novelu změní a pravděpodobně zruší platnost maďarského zákona na slovenském území.

Foto: Profimedia.cz

Budova slovenského parlamentu

Článek

Maďarský zákon o dvojím občanství umožňuje Maďarům žijícím v sousedních zemích získat občanství Maďarské republiky za zjednodušených podmínek. Není například potřebné mít trvalé bydliště na území Maďarska. Zájemce o občanství musí pouze prokázat maďarský původ a znalost maďarštiny. Maďarský zákon začne platit od ledna příštího roku.

Na základě slovenských protiopatření případný zájemce o maďarské občanství automaticky přijde o občanství slovenské. V důsledku toho nemůže pracovat ve státní správě, v policejním sboru a nemůže volit a být volený. Problémem slovenské odvety je fakt, že o slovenské občanství přijdou i Slováci, kteří dlouhodobě žijí v zahraničí a získají občanství jiného státu. [celá zpráva]

Ztráta občanství se nevztahuje na nabytí jiného občanství uzavřením sňatku. Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák potvrdil, že ve vztahu k českému občanství se tato novela uplatňovat nebude.

Očekává se, že téma dvojího občanství bude součástí jednání mezi premiérkou Ivetou Radičovou a předsedou maďarské vlády Viktorem Orbánem v úterý v Budapešti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám