Hlavní obsah

Němci kolabují v přehřátých vlacích a žalují dráhy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Horka, která sužují Evropu, se nevyhnula ani Německu. Teploty ke 40 stupňům Celsia tam mimo jiné působí potíže v železniční dopravě. V přehřátých vlacích kolabují lidé a německé dráhy už kvůli tomu evidují množství žalob. Podle ministra životního prostředí Bádenska-Württemberska vedra ohrožují též provoz jaderných elektráren.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Železniční přepravce Deutsche Bahn zaznamenal na šest desítek žalob nespokojených cestujících.

Článek

Německé vysokorychlostní vlaky ICE mají v horkách problémy s klimatizací. Okna v nich otevírat nejdou. Už v neděli, kdy postihl výpadek klimatizace tři soupravy, potřebovalo pomoc zdravotníků nejméně 52 lidí a na tisíc dalších bylo kvůli přehřátým vagónům nuceno neplánovaně přestupovat, uvedly dráhy Deutsche Bahn. [celá zpráva]

Problémy se opakovaly i v pondělí, informovala agentura AP, podle níž potřebovalo ošetřit nejméně pět desítek dalších lidí.

Na Deutsche Bahn už asi 60 nespokojených cestujících podalo žalobu. Německá vláda zřídila vyšetřovací komisi, která se soustředí na technický stav nejméně 44 vlaků.

Ministr: je ohrožen provoz jaderných elektráren

Meteorologové uvádějí, že vlna veder bude pokračovat. Kromě jiného dělají taková varování vrásky na čele lodním přepravcům. I na řece Labi povážlivě klesl stav vody a podle magazínu Time hrozí, že doprava na něm bude v příštích hodinách zastavena.

Podle ministra životního prostředí Bádenska-Württemberska ohrožuje vedro též provoz jaderných elektráren a ty mohou být v následujících dnech uzavřeny. Ernst Pfister řekl, že problémem je ohřívání vody určené k chlazení reaktorů. Výpadky dodávek elektřiny ale nehrozí, doplnily úřady.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám