Hlavní obsah

Francouzský parlament odhlasoval zákaz burek

– Paříž • Aktualizováno
Novinky, BBC,

Francouzští poslanci drtivou většinou schválili zákaz nošení muslimských oděvů zahalujících celou tvář žen. U muslimů vzbudil zákaz nevoli. Krok se čekal, francouzská politická scéna dávala najevo, že je pro zákaz. Pro zákon v parlamentu, kde má vláda většinu, hlasovalo 335 poslanců, proti byl jeden. Skoro celá opozice, tedy socialisté a komunisté, se odmítla hlasování zúčastnit.

Foto: archiv, Právo

ženy v burce

Článek

Zákon zakazuje ženám nosit na veřejných prostranstvích včetně ulic nikáb nebo burku, které zakrývají celý obličej.

Zákon musí ještě v září schválit senát. Pro zákaz je i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Většina Francouzů jej podporuje, země si zakládá na tom, že náboženství je odděleno od státu. Parlament už v květnu uvedl, že zahalování tváře je útok na rovnost mezi mužem a ženou a je v protikladu s hodnotami republiky.

Pokud žena zákon poruší, bude muset zaplatit pokutu ve výši 150 eur. Pokud bude muž nutit ženu nebo dceru k nošení burky, hrozí mu až rok vězení a 30 000 eur pokuty.

Obhájci lidských práv však normu vnímají jako diskriminační.

Ve hře ještě ústavní soud

Osud zákona nemusí být jistý, protože francouzský ústavní soud naznačil, že je možné, že jej označí za neústavní. Po schválení jej musí okamžitě posoudit.

Navíc se ženy, které trvají na právu zahalovat si tváře, mohou obrátit i k evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Ve Francii navíc jen málo žen nosí burku. Z pěti miliónů muslimů asi 2000.

Podobný zákaz plánuje i Belgie a Španělsko. Itálie zas bojuje o zachování možnosti vyvěšovat kříže ve školách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám