Hlavní obsah

Ukrajinský boxer Kličko chce reformovat zem se stranou UDAR

Kyjev

Ukrajinský boxer Vitalij Kličko se postavil se do čela reformované ukrajinské politické strany. Dřívější nevelká politická skupina zaregistrovaná v roce 2005 pod názvem Nova Kraina přijala sportovní hvězdu s otevřenou náručí a změnila svůj název na UDAR Vitalije Klička. Zkratka UDAR (česky úder) v názvu reprezentuje slova Ukrajinská demokratická aliance za reformy.

Článek

Kličko, který letos v květnu v německém Gelsenkirchenu obhájil titul mistra světa v těžké váze organizace WBC, není v politice nováčkem. Jeho politické seskupení Blok Vitalije Klička působí na kyjevské radnici, kde získalo 15 zastupitelských míst. Stát se kyjevským starostou je Kličkovým prvním politickým cílem. Místní volby se na Ukrajině uskuteční v roce 2012.

Podle ukrajinské agentury Unian je pilířem Kličkova politického programu posílení občanské společnosti na základě svobody, samosprávy a demokracie.

Název obou partají ale jen pokračuje ve stávajícím trendu ukrajinské politické scény, kterou netvoří standardní strany s jasným zaměřením a programem, ale pouze známá jména, u nichž mnohdy ani není jasné, co vlastně sledují kromě osobních zájmů. Politické dění navíc blokují i osobní animosity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám