Hlavní obsah

Fico pohrál soud kvůli karikatuře

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Okresní soud v Bratislavě v úterý zamítl žalobu bývalého premiéra Roberta Fica na vydavatele deníku Sme, který zveřejnil karikaturu Martina Šútovce. Na karikatuře sedí Fico u lékaře, který na základě rentgenu konstatuje, že bolesti krční páteře jsou fantomové. Deník Sme zveřejnil karikaturu v době, když Fico zrušil program kvůli bolestem krční páteře.

Článek

Fico vyčítal autorovi karikatury, že si dělá posměšky z jeho zdravotního stavu. Expremiér žádal omluvu a 33 tisíc eur (asi 850 tisíc Kč). „Vyobrazení navrhovatele bez krční páteře vyjadřovalo satirické a zesměšňující zobrazení navrhovatele jako politika. Karikatura se týkala jeho veřejného postavení, nikoliv zesměšňování jeho zdravotního stavu. Jako tehdejší předseda vlády byl povinen snášet větší míru kritiky,“ odůvodnila zamítnutí žaloby soudkyně.

Právní zástupce vydavatele deníku Sme Tomáš Kamenec označil rozsudek za důležitý pro svobodu projevu na Slovensku. „Považuji to za vítězství zdravého rozumu. Je důležité, aby Slovensko ukázalo, že patří do skupiny demokratických zemí, které si váží víc svobody projevu, než toho, co politik prožívá,“ uvedl.

Ficova právní zástupkyně Zuzana Kupcová rozhodnutí soudu nekomentovala. „Určitě se odvoláme ke krajskému soudu,“ řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám