Hlavní obsah

Důstojníci maďarské armády mají přísahat s tasenými šavlemi jako za války

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Přísaha nových důstojníků maďarské armády má proběhnout 20. srpna podle nových pravidel, které historici označili za „oživování symbolů horthyovské armády“. Důstojníci budou přísahat na repliku svatoštěpánské koruny s tasenými šavlemi.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nová pravidla přísahy důstojníků vypracoval ministr obrany Csaba Hende. Ministr tvrdí, že je potřeba oživovat historické tradice armády. Bývalý socialistický ministr obrany György Keleti to označil za překvapivé rozhodnutí.

„Neumím si vůbec v praxi představit, že sto mladých důstojníků nastoupených těsně u sebe na náměstí tasí najednou meče a najednou je vrátí do pochvy. Já ani nevím, zda armáda má tolik mečů,“ reagoval Keleti.

Historik Zoltán Ripp v tom vidí návrat k horthyovským tradicím a ideologii. Kritizuje rovněž fakt, že důstojníci budou přísahat na repliku koruny. „Pokud to myslí vážně, důstojníci by měli přísahat na originál koruny,“ konstatoval.

Miklós Horthy

...v letech 1920 až 1944 byl regentem Maďarského království. Během nástupu nacismu v Německu a po něm byla země pod jeho vedením německým spojencem. Horthy sehrál také významnou roli při rozbití Československa po Mnichovské dohodě. Hitlerovi dokonce přislíbil vojenskou pomoc, která nakonec nebyla nutná. Za druhé světové války v Maďarsku platila řada protižidovských opatření, ultrapravicové maďarské vlády se za Horthyho regentství aktivně podílely na holocaustu. Po válce kvůli vysokému věku nebyl souzen jako válečný zločinec a dožil v Portugalsku.

Celou ceremonii nepovažuje za hodnou současné Maďarské republiky. „Tyto symboly nemají nic společného se současnou republikou,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám