Hlavní obsah

Tři muslimové dostali v Británii za plánovaný útok na letadla doživotí

Londýn

Britský soud odsoudil k doživotnímu vězení trojici muslimů, kteří byli v roce 2006 zapojeni do plánu na útoky proti civilním letadlům za využití kapalných bomb. Všichni tři mohou být podle soudního verdiktu podmínečně propuštěni nejdříve po 20 letech. Další organizátoři neúspěšného atentátu byli odsouzeni k doživotnímu vězení už v minulosti, uvedl dnes server BBC News.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O trestu pro Ibrahima Savanta, Arafata Waheeda Khana a Waheeda Zamana rozhodoval už třetí soud. V předchozích instancích soudy rozhodly, že trojice neznala podrobnosti připravovaného útoku. Poslední stání nicméně řešilo, zda byli muslimové připraveni k sebevražednému útoku, přestože nevěděli, proti komu přesně bude směřovat.

Soudce označil trojici teroristů za pěšáky, kteří byli jen součástí většího plánu. "Každý z vás zamýšlel zabít členy široké veřejnosti a stát se sebevražedným atentátníkem," uvedl však ve zdůvodnění rozsudku. "Každý z vás nahrál před plánovanou sebevraždou video, ve kterém označujete možnost účasti na této misi za požehnání," doplnil.

Organizátoři neúspěšného útoku se v minulosti bránili tím, že jejich útok měl směřovat proti letišti či rafinérii, neměl ale nikoho zabít. Tvrdili, že chtěli pouze zdůraznit svůj odpor proti válce v Iráku. Soud ale tuto obhajobu odmítl.

Skupina britských muslimů chtěla ze směsi komponentů limonády a peroxidu vodíku vyrobit kapalné bomby. Ty plánovala odpálit na palubě nejméně sedmi letadel na linkách mezi londýnským letištěm Heathrow a destinacemi v Severní Americe.

Kvůli neúspěšnému atentátu byla na letištích zpřísněna bezpečnostní opatření. Aerolinky například zakázaly nosit si na palubu letadel v příručních zavazadlech tekutiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám