Hlavní obsah

Kaczyński oživuje spekulace o atentátu na bratra

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Jaroslaw Kaczyński, který minulý týden těsně prohrál v polských prezidentských volbách, tvrdě zaútočil na vládu premiéra Donalda Tuska. Ta je podle něj laxní při vyšetřování letecké nehody, při níž zahynul jeho bratr Lech. Proto podle něj nelze zabránit, aby členové jeho strany Právo a spravedlnost spekulovali o atentátu.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslaw Kaczyński

Článek

V pondělním rozhovoru pro list Rzeczpospolita Kaczyński řekl, že kabinet Donalda Tuska „nedělá nic, aby objasnil pochybnosti týkající se leteckého neštěstí, při němž 10. dubna zahynul jeho bratr prezident s 95členným doprovodem.“ Doplnil, že vláda očekává „stejný přístup i od nás, s čímž v žádném případě nesouhlasíme“.

Kaczyński dodal, že za tři měsíce od katastrofy se ve vyšetřování příčin neštěstí neobjevil posun: „Nevyvodila se ani nejmenší právní nebo trestní zodpovědnost, o politické ani nemluvě. V normální zemi by po něčem takovém mnoho lidí přišlo o své funkce, u nás ne.“

Uvedl ještě, že lidem, kteří jsou nějak spojení s jeho stranou Právo a spravedlnost nebo s ní sympatizují, proto nemůže nikdo zakázat dávat najevo názor, že „smolenská katastrofa byla atentátem“. To by se podle něj rovnalo zavedení cenzury.

V rozhovoru také řekl, že nebude spolupracovat s nikým, kdo urazil jeho zesnulého bratra, a od politiků vládní strany Občanská platforma požaduje omluvu.

Kritika nového mýtu

Sám Kaczyński ale čelí tvrdé kritice. V pondělní Gazetě wyborcze se do něj pustili umělci v čele se zpěvačkou Korou Jackowskou známou ze skupiny Maanam. Podle ní a dalších je divné, že když pro prezidenta byla návštěva Katyně tak důležitá, že přišel na letiště o hodinu později a proč byl celou noc s přáteli. A chtějí také vědět, o čem se s ním bavil jeho bratr těsně před tragédií.

Obviňují ho především, že tragédii spolu s dalšími zneužívá: „Politici a kněží smolenskou katastrofu v rekordně krátké době přeměnili na nový mýtus o svobodném Polsku bez hranic, což naneštěstí nikdo nezpochybňuje.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám