Hlavní obsah

Němci se valí na jih, varoval rakouský autoklub

Vídeň/Záhřeb

Tisíce rekreantů z celé střední Evropy uvízly v sobotu ve velké zácpě na dálnici A10 v Rakousku, kde v úmorném poledním vedru fronty před alpským Tauernským tunelem dosáhly až 13 kilometrů. Tuto trasu i Češi využívají k cestě na jaderské pobřeží. Popojíždění v zácpách je nepříjemné i proto, že se do střední Evropy vrátilo horké letní počasí, které zasahuje od Švédska po Itálii.

Foto: Romina Amato, Reuters

Kolona aut před Gotthardským tunelem ve švýcarských Alpách

Článek

Nával na tranzitní dálnici v Rakousku způsobil souběh začátku prázdnin v pěti německých spolkových zemích, v Nizozemsku a západní části Rakouska. Fronta před Tauernským tunelem, kde se dálnice pod hlavním hřebenem Alp zužuje ze čtyř pruhů do dvou, se začala tvořit už ráno a dopoledne měřila 6,5 kilometru. S narůstajícím vedrem se však dále zvětšovala a kolem poledne byla podle serveru rakouského autoklubu ÖAMTC už 13 kilometrů dlouhá. Na průjezd tunelem se ve vedru v postupném posouvání čekalo přes dvě hodiny.

"Němci se valí na jih!" varoval ÖAMTC a vyzývá všechny řidiče, aby se obrnili trpělivostí a vždy sebou brali dostatečnou zásobu nápojů, zvláště pokud jedou s dětmi.

Silný provoz je i na dálnicích v Chorvatsku a na dalších komunikacích vedoucích k Jadranu. Na některých mýtných branách se musí řadu minut čekat na odbavení.

Šest kilometrů byla v sobotu dlouhá také fronta před klíčovým Gotthardským tunelem ve švýcarských Alpách. Znamenalo to čekat ve vedru před tunelem půldruhé hodiny.

Německo varuje před zácpami na některých svých dálnicích, přetížené jsou zejména směry od Berlína na sever a severozápad, tedy k Baltu a Severnímu moři. Rovněž na dálničním okruhu kolem Berlína dochází často k zácpám. Meteorologové varují řidiče a rekreanty, že v příštích dnech se budou na dálnicích potýkat s teplotami až 37 stupňů. Vedro zasáhlo většinu Evropy od Švédska po Itálii.

Reklama

Výběr článků

Načítám