Hlavní obsah

Američané prý odposlouchávali rozhovor Kaczyńských

Právo, Pavol Minárik
Varšava

USA nezpřístupní polské generální prokuratuře nahrávku rozhovoru Lecha a Jaroslawa Kaczyńských, k němuž došlo 10. dubna krátce před katastrofou prezidentského speciálu u ruského Smolenska. Napsal to v pátek web deníku Gazeta Prawna s tím, že "je téměř jisté, že Američané bratry odposlouchávali".

Foto: Profimedia.cz

Trosky tupolevu Tu-154, ve kterém zahynul polský prezident.

Článek

Polští žalobci už počátkem týdne požádali americkou stranu, aby jim zpřístupnila záznam rozhovoru. Předpokládají, že prezident se s bratrem - dvojčetem - domlouval o politických důsledcích i širších souvislostech nepřistání polského speciálu, jehož osazenstvo mířilo na vzpomínkovou slavnost masakru v Katyni.

„Vzhledem k rozsahu katastrofy, při níž zemřel prezident s celým 95členným doprovodem, americká strana by měla podle platných smluv mezi oběma zeměmi odevzdat Polsku nahraný záznam,“ řekl náměstek ředitele polského Národního bezpečnostního úřadu Witold Waszczykowski.

O tom, že americké zpravodajské služby zachytily a zaznamenaly dialog, nepochybuje kromě polských bezpečnostních expertů také Duncan Campbell, britský odborník na špionážní systémy: "Prostřednictvím globálního monitorovacího systému Echolon americká Národní bezpečnostní agentura (NSA) sleduje rozhovory šéfů nepřátelských i spřátelených států. Pokud v ní byl satelitní telefon prezidenta Kaczyńského registrován, všechny rozhovory se automaticky nahrávaly."

Campbell pochybuje o tom, že NSA záznam vydá: "I kdyby obsah rozhovoru vnášel nové světlo do objasňování katastrofy, americká strana o tom nebude Varšavu informovat. NSA nikdy nepotvrzuje, ani nevyvrací, že někoho odposlouchává. A obzvlášť pokud jde o prezidenta."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám