Hlavní obsah

Francouzští lékaři poprvé provedli transplantaci obličeje i s očními víčky

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

První transplantaci celého obličeje, včetně očních víček a slzovodů, provedli francouzští lékaři na klinice Henri Mondor na pařížském předměstí Créteil. Jedinečný zákrok provedl koncem června tým chirurgů pod vedením specialisty Laurenta Lantieriho na pětatřicetiletém muži, jehož tvář byla znetvořena vlivem genetické vady.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jsem šťasten, protože se mu zatím daří dobře,“ řekl Lantieri pro čtvrteční vydání listu Le Parisien. V těchto dnech může pacient už opět jíst, mluvit a musel se dokonce i oholit.

Spokojen je i pacient, kterého média jmenovala jen křestním jménem Jérome. „Velmi dobře,“ prohlásil, když svou novou tvář poprvé zahlédl, načež zvedl oba palce. Nyní si chce najít práci a založit rodinu.

Zákrok trval dvanáct hodin

Transplantace trvala dvanáct hodin, přičemž tým bezmála deseti operatérů si dal dvě pětačtyřicetiminutové pauzy.

Jérome čekal na zákrok dva roky. Den jeho naděje, 27. červen, přišel poté, co rodina jistého zemřelého muže dala souhlas s darováním jeho obličeje jinému pacientovi.

Lantieri odebral tvář mrtvému muži během sedmihodinové operace v jedné provinční nemocnici. Ihned poté odletěl se zmrazenou tkání do Créteil, aby ji mohl implantovat Jéromovi.

Ještě před zákrokem hovořil Jérome s jiným Francouzem, kterému byla v téže nemocnici před třemi lety transplantována část obličeje a mohl se tak znovu zapojit do společenského života. Oba trpěli stejnou chorobou, tzv. neurofibromatózou.

Jéroma postihla velmi silně, zejména v oblasti očí. Život byl pro něj hotovým peklem. Když vyšel na ulici, kolemjdoucí se na něj dívali téměř jako na mimozemšťana. „Jsou to hrozné, téměř nesnesitelné pohledy,“ prohlásil Jérome před dvěma lety. Nemoc se přitom stále zhoršovala.

Hrozí riziko infekcí

Přes počáteční optimismus zůstávají lékaři po zákroku opatrní. O plném úspěchu podle nich bude možné mluvit až ve chvíli, kdy pacient odejde z nemocnice a bude moci bez pocitu méněcennosti chodit do společnosti. „Musíme počkat, až se regenerují nervy, abychom viděli jeho výrazy (pozvednutí obočí, úsměv a podobně). To potrvá asi šest měsíců,“ dodal Lantieri. Hrozí prý také riziko infekcí a možnost, že Jéromův organismus darovanou tkáň bude odmítat.

Zdrženlivý zůstává Lantieri i při hodnocení výkonu svého týmu. „Nemám chuť se tím chlubit,“ prohlásil v narážce na úspěch, kterého nedávno dosáhli chirurgové z Barcelony. Letos v dubnu oznámili, že provedli jako první na světě transplantaci celého obličeje. Zákrok ale nezahrnoval technicky velmi náročnou transplantaci víček a napojení slzovodů.

Neurofibromatóza

...je dědičná genetická  porucha, při které v nervové tkáni vznikají nádory a výrůstky. Ty mohou být zcela neškodné, ale mohou být také zdrojem vážných zdravotních problémů, pokud například způsobují tlak na nervy či jiné tkáně. Vyskytuje se ve dvou typech. Operaci podstupují ti pacienti, u nichž dochází k útlaku nervů nebo z kosmetických důvodů.

Francie zaznamenala už v roce 2005 světové prvenství, když lékaři na klinice v Amiens provedli transplantaci části obličeje ženě, kterou jí v panice nad jejím omdlením ukousl její pes. Pacientka tehdy při zákroku získala nový nos, ústa, bradu a část tváří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám