Hlavní obsah

Desítka ruských špiónů byla v USA odsouzena k okamžité deportaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Federální soud v New Yorku ve čtvrtek odsoudil deset ruských špiónů zadržovaných v USA k deportaci ze země. Napsala to agentura AP. Americké ministerstvo spravedlnosti potvrdilo, že Moskva jako protitah propustí čtyři západní špióny uvězněné v Rusku. Podle AP se očekává, že desítka ruských špiónů bude z USA deportována během několika hodin. Půjde tak údajně o nejrozsáhlejší výměnu špiónů mezi Ruskem a USA od konce studené války.

Článek

Deset ruských špiónů bylo koncem června zadrženo v USA. Proti Spojeným státům prý vyvíjeli činnost přes deset let. Skupina se ve čtvrtek před federálním soudem v New Yorku doznala v bodě obžaloby přiznávající "spiknutí s cílem vyvíjet činnost nelegálních zahraničních agentů".

Právníci zadržovaných Rusů ještě před začátkem soudu uvedli, že by jejich klienti mohli "jít na dohodu". Přiznali by vinu v trestných činech s nejnižší sazbou a následně by byli deportováni.

O Suťaginovi údajně neví nic ani jeho bratr

Během čtvrtka se objevily nepotvrzené informace, že do Vídně už přiletěl zadržovaný ruský vědec Igor Suťagin. Spekulaci však rakouské ministerstvo zahraničí nepotvrdilo. O tom, kde se ruský vědec nyní nachází, prý neví ani jeho bratr Dmitrij.

Foto: Profimedia.cz

Igor Suťagin

Suťagin, který si v Rusku od roku 2004 odpykával trest 15 let vězení, byl ve středu přepraven z vězení u Archangelska do Moskvy. Vězeň, který dosud svou vinu popíral, musel podle zpráv ruských médií podepsat přiznání, aby mu bylo umožněno vycestovat na svobodu.

Suťaginova obhájkyně Anna Stavická ve čtvrtek agentuře RIA Novosti řekla, že Suťaginově otci kolem 14:30 SELČ kdosi telefonicky oznámil, že jeho syn byl spatřen, jak ve Vídni vystupuje z letadla. "Čekal tam prý na něj nějaký důstojník," řekla Stavická.

"Nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit, že přijel. Nemáme další informace," uvedl podle Reuters mluvčí rakouského ministerstva zahraničí. Podle Suťaginova bratra Dmitrije ani vědcova rodina nemá "objektivní" informace a má k dispozici pouze spekulace.

Podle dřívějších zpráv ruského zpravodajského serveru gazeta.ru má být za Suťagina vyměněna mediálně nejznámější ruská špionka Anna Chapmanová. Ta by prý měla do Ruska inkognito dorazit ve čtvrtek v noci. Právník Chapmanové televizi ABC potvrdil, že jeho klientka by měla odletět do Moskvy. Její matka žijící v Moskvě ji údajně čeká do pátečního poledne.

Chapmanová je členkou jedenáctičlenné skupiny ruských vyzvědačů, kterou minulý měsíc v New Yorku, Bostonu, Washingtonu a na Kypru zadržela americká FBI. Člen skupiny zadržený na Kypru byl později propuštěn na kauci a nyní je na útěku.

Ruská média během dne rozšířila seznam odsouzených amerických a britských špehů. Kromě Suťagina a explukovníka vojenské rozvědky Sergeje Skripala je podle čtvrtečního vydání listu Kommersant ve hře i bývalý rozvědčík Alexandr Zaporožskij a agent CIA Alexandr Sypačov.

O výměně zřejmě podle zdroje z americké diplomacie ve středu jednal muž číslo tři na ministerstvu zahraničí William Burns s ruským velvyslancem ve Washingtonu. "Ještě dnes by (kandidáti výměny) měli být dopraveni do Vídně a odtud do Británie a dalších zemí," napsal deník.

Skripal byl v roce 2006 odsouzen za špionáž pro Británii. Zaporožskij dostal v roce 2003 trest 18 let vězení, Sypačov v roce 2002 osmiletý trest žaláře. Sypačovova advokátka však prohlásila, že její klient na žádné výměny nepřistoupí.

Podle ruského webu Vremja novostěj se výměna špionů uskutečňuje z iniciativy Spojených států. USA navrhly počet osob, jichž by se výměna měla týkat, a sestavily také seznam lidí vězněných v Rusku, o které by Američané měli zájem. Podle agentury AP by mělo jít o největší výměnu špiónů mezi Ruskem a USA od dob studené války.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám