Hlavní obsah

V Norsku překazili komplot al-Káidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Policie v Oslu zatkla trojici lidí, které podezírá z napojení na síť al-Káida a z přípravy teroristických útoků. Ve čtvrtek o tom informovala agentura AP.

Článek

Podle nejmenovaných norských a amerických zdrojů byla trojice více než rok sledována. Není jasné, zda měla vytýčený cíl, nicméně se pokusila o výrobu bomb.

Americká stanice CNN ale uvedla, že zatčení jedné osoby se událo v Německu. Jeden z podezřelých je norský občan, ostatní dva ne. Televize CBS uvedla, že je organizoval Salah Somálí, hlavní koordinátor vnějších operací al-Káidy, který byl zabit při loňském náletu amerického bezpilotního letounu v Pákistánu.

Podle norské prokuratury je případ spojen s pokusy o bombové útoky v New Yorku a Manchesteru, za nimiž rovněž stál Somálí.

Americké úřady ve středu obvinili pětici mužů z pokusu o pumový útok na newyorské metro. Jejich komplot byl odhalen loni v září. Jeden z obviněných byl zatčen na severu Anglie.

Reklama

Výběr článků

Načítám