Hlavní obsah

Polsko mělo v jediném dni tři zastupující prezidenty

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Taková kuriózní situace se ještě nikdy na světě nestala. V Polsku se ve čtvrtek postupně vyměnily v nejvyšším úřadu země tři osoby pověřené zastupováním prezidenta republiky.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Nově zvolený polský prezident Bronislaw Komorowski

Článek

Maršálek Sejmu Bronislaw Komorowski zastupoval prezidenta Lecha Kaczyńského od 10. dubna, kdy Kaczyński zemřel při letecké nehodě u Smolenska. Po nedělním vítězství v předčasných prezidentských volbách ve čtvrtek ráno z funkce šéfa parlamentu odstoupil, čímž zároveň přestal vykonávat povinnosti prezidentova zástupce.

Foto: Katarina Stoltz, Reuters

Lech Kaczyňski

Krátce po 08:15 SELČ převzal funkci zastupující hlavy státu přibližně na deset hodin maršálek Senátu Bogdan Borusewicz. Nového maršálka Sejmu, nástupce Komorowského, zvolili poslanci po 18. hodině a o půl hodiny později nový šéf dolní komory polského parlamentu automaticky převzal funkci zastupujícího prezidenta, která mu z ústavy náleží.

Foto: Profimedia.cz

Bogdan Borusewicz

Novým maršálkem Sejmu a třetím zastupujícím prezidentem je dosavadní předseda poslaneckého klubu Občanské platformy Grzegorz Schetyna. Tento bývalý ministr vnitra ve vládě premiéra Donalda Tuska je považován za jednoho nejvlivnějších politiků vládní strany.

Schetyna bude hlavu polského státu zastupovat až do inaugurace nově zvoleného prezidenta Komorowského. Jeho oficiální nástup do funkce by se měl uskutečnit do 11. srpna.

Foto: Profimedia.cz

Grzegorz Schetyn

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám