Hlavní obsah

Turecký soud anuloval ústavní reformy vlády

– Ankara
Novinky, rei

Turecký ústavní soud zrušil klíčové části ústavních změn, které navrhovala vláda. Podle té rozhodnutí snižuje šance Turecka na vstup do Evropské unie.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Předseda tureckého ústavního soudu Hasim Kilic

Článek

Ačkoliv ústavní soudci odmítli žádost opozice zrušit celý balík změn, anuloval ty, které by znamenaly omezení soudní moci a armády. Ostatní části mohou být předloženy občanům v referendu.

Vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) uvedla, že reformy jsou nezbytné, chce-li Turecko do Evropské unie. Ústavní soud obvinila z překročení pravomocí.

Mezi zrušenými změnami, které vláda navrhovala, byl mimo jiné nový způsob dosazování nejvyšších soudců. Vláda chtěla rozšířit výběr kandidátů a dát parlamentu a prezidentovi větší pravomoce. Proti změnám byli podle BBC kromě předních soudců hlavně nacionalisté. Opozice tvrdila, že se vláda snaží destabilizovat politický systém.

Současná turecká ústava platí od vojenského převratu v roce 1982. Navrhované změny přijal po dlouhém jednání parlament letos v květnu, ovšem nikoliv dvoutřetinovou většinou, která by zajišťovala, že by se k záležitosti nemuselo vypisovat referendum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám