Hlavní obsah

Komise: vědci výzkum o klimatických změnách nemanipulovali

Londýn

Nezávislá komise, která vyšetřovala okolnosti úniku stovek e-mailů vědců předního výzkumného centra zabývajícího se klimatickými změnami ve světě, dospěla k závěru, že vědci výzkum nemanipulovali. Podle vyšetřovatelů ale nebyli dostatečně otevření. Uvedla to ve středu agentura AP.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Článek

Komise vedená vládním zmocněncem Muirem Russellem uvedla, že vědci z klimatického výzkumu na University of East Anglia se o data nedělili s kritiky. „Shledali jsme, že jejich vědecká pečlivost a čestnost je nezpochybnitelná. Zároveň jsme ale zjistili, že zde trvale panovala nedostatečná otevřenost,“ uvedl Russell.

Vyšetřování jeho komise bylo v pořadí třetím okolo krádeže a šíření více než tisíce e-mailů ze záložního serveru univerzity. Zprávy po zveřejnění na internetu loni v listopadu vyvolaly senzaci. Vědci v nich označovali své kritiky peprnými výrazy a řešili, jak přesvědčit popírače lidského vlivu na globální oteplování a umlčet jejich veřejné výstupy.

Skandál vyvolal nařčení, že téma globálního oteplování a podílu lidské činnosti na něm je uměle vyvolané a politicky motivované. E-maily byly zveřejněny měsíc před konferencí o klimatických změnách v Kodani.

Podle zprávy Russellovy komise nic nenasvědčuje tomu, že by šéf výzkumu Phil Jones nařídil zničit důkazy, u nichž věděl, že o jejich zveřejnění ze zákona usilují oponenti. Vyzval ale kolegy, aby mazali e-maily, které by mohly poskytnout kritikům argumenty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám