Hlavní obsah

Británie vyšetří, zda její agenti byli u výslechů, kde se mučilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británie vyšetří, zda se její agenti podíleli na výsleších lidí obviněných z terorismu, při kterých zahraniční vyšetřovatelé mučili vězně. Pokud by se takové podezření prokázalo, je Londýn připraven odškodnit lidi, s nimiž se zacházelo v rozporu s mezinárodním právem, řekl dnes podle agentury Reuters britský premiér David Cameron.

Článek

Britští představitelé v minulosti uvedli, že by jejich agenti kvůli získání informací nikdy nikoho nemučili. Několik Britů pákistánského původu nicméně tvrdí, že byli v Pákistánu zadrženi a mučeni a že se na výsleších podíleli zástupci Spojeného království.

Podle Camerona neexistují důkazy o tom, že by někdy britští agenti mučili vězně. "Jsou ale pochybnosti o tom, do jaké míry britští důstojníci spolupracovali se zahraničními bezpečnostními službami, které zacházely se zadrženými, jak by neměly," řekl premiér. "Všichni si myslíme, že je na čase vyjasnit to jednou provždy," dodal.

Nezávislé vyšetřování této záležitosti povede bývalý soudce Peter Gibson. Podle Camerona by vyšetřování mělo začít ještě před koncem letošního roku a trvat by mělo zhruba rok. Část důkazů, především záznamy výslechů britských agentů, nebude přístupná veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám