Hlavní obsah

Polským prezidentem bude podle odhadů Komorowski

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Podle prvních předběžných odhadů zveřejněných vzápětí po skončení nedělního druhého kola prezidentských voleb v Polsku se stane hlavou státu kandidát vládní Občanské platformy a zastupující prezident Bronislaw Komorowski (58), který získal 53,1 procenta hlasů. Kandidát opozičního Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczyňski, dvojče zesnulého prezidenta Lecha Kaczyńského, získal podle odhadů 46,9 procenta.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Bronislaw Komorowski

Článek

Předčasné volby hlavy státu, která skončila v neděli ve 20 hodin, se zúčastnilo 56,2 procenta z 30,6 miliónu oprávněných voličů.

Oficiální výsledky budou známy v pondělí odpoledne.

„Vyhrála naše polská demokracie!“ uvedl po ohlášení predběžných odhadů Bronislaw Komorowski. Zároveň upozornil: „Na otevírání šampaňského musíme počkat do pondělního rána, jsme blízko remíze.“

První předběžné odhady oznámila v přímém přenosu veřejnoprávní Polská televize v neděli v osm hodin večer, a to vzápětí po uzavření téměř 26 tisíc volebních místností. Agentura OBOP je připravila na základě ankety v 500 volebních místnostech a odpovědí 50 tisíc voličů poté, co odevzdali hlasy některému z kandidátů. OBOP připravovala pro televizi předběžné výsledky i v prvním kole a od oficiálních čísel se lišily jen minimálně.

Předseda parlamentu Komorowski je považován za umírněného, proevropsky a reformně orientovaného politika s voličskou základnou především ve středních až velkých městech. Kaczyński je politikem anachronickým, s velmocenskými představami, který oslovuje voliče hlavně z venkova a menších měst - nespokojené se současným vývojem v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám