Hlavní obsah

Poláci volí prezidenta, Kaczyňski mírně ztrácí

Právo, Pavol Minárik
Varšava
Aktualizováno

Necelé tři měsíce po tragickém úmrtí polského prezidenta Lecha Kaczyńského, který zahynul 10. dubna spolu s 95 lidmi na palubě letadla ve Smolensku, volí v neděli Poláci ve druhém kole jeho nástupce. Novou hlavou státu se stane jedna z dvojice Bronislaw Komorowski - Jaroslaw Kaczyński.

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Bronislaw Komorowski

Článek

Podle odhadů agentury GfK se voleb zúčastní okolo 54 procent oprávněných voličů. Do 13:00 hodin odvolilo více než 8 miliónů voličů, což je účast 26,6 procenta. V prvním kole před dvěma týdny mělo v tuto dobu odvoleno 3,2 percenta voličů méně.

Voličské průkazy využilo více než 670 tisíc občanů, což je desetinásobně více než při minulých prezidentských volbách konaných v roce 2005. Kromě tří předsedů volebních místností, kteří se dostavili v podnapilém stavu a bylo nutné je nahradit, volby dosud probíhají bez problémů.

Volební právo má v Polsku 30,6 miliónu občanů. Prvního kola 20. června se zúčastnilo 16,8 miliónu, což představuje 55 procent. Z deseti uchazečů o prezidentské křeslo nejvíce, tedy 41,5 procenta, získal kandidát vládní Občanské platformy Bronislaw Komorowski (58), jenž po havárii ve Smolensku vykonává prezidentskou funkci. Druhý s 36,4 procenta hlasů skončil předseda opoziční strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński (61), bratr, dvojče zesnulého prezidenta Lecha Kaczyńského.

Čeká se těsný výsledek

V dopoledních hodinách, podle neoficiálních průzkumů, vedl Kaczyński nad Komorowským o dvě procenta. Okolo oběda se počet hlasů obou kandidátů vyrovnával a kolem 18. hodiny měl Komorowski mírnou převahu nad Kaczyńským.

Komorowski je považován za umírněného, proevropsky a reformně orientovaného politika s voličskou základnou především ve středních až velkých městech. Kaczyński je politikem anachronickým, s velmocenskými představami, který oslovuje voliče hlavně z venkova a menších měst - nespokojené se současným vývojem v zemi.

Během celé, téměř dvouměsíční předvolební kampaně měl Komorowski podle průzkumů nad Kaczyńským výrazný, z počátku až 20procentní náskok. První kolo voleb před dvěma týdny však skončilo sotva pětiprocentním rozdílem. Komorowski tehdy zvítězil v devíti západních a jeho rival v sedmi východních vévodstvích s rozdílem 850 tisíc hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám