Hlavní obsah

Orbánova strana si chce podmanit maďarská média

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Strana FIDESZ maďarského premiéra Viktora Orbána se snaží podmanit si média včetně těch elektronických. Připravuje nový tiskový zákon podobný tomu, který navzdory kritice loni přijalo Slovensko.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Před dubnovými volbami představitelé FIDESZ často kritizovali média, která byla podle jejich názoru osm let poplatná socialisticko-liberální vládě. Po volbách, v nichž získal FIDESZ ústavní většinu, jim nic nestojí v cestě, aby média změnili.

Podobně jako slovenská vláda Roberta Fica chce FIDESZ například uzákonit právo na odpověď pro každého, kdo se domnívá, že nějaký článek nebo názor publikovaný v médiích se dotkl jeho cti.

Cílem jsou veřejnoprávní média

Podle Orbána jsou veřejnoprávní média „záležitostí vlády“. „Vláda je musí podporovat, protože na rozdíl od komerčních médií plní specifické úkoly,“ naznačil své cíle Orbán. FIDESZ odůvodňuje připravované zásahy do veřejnoprávních médií potřebou šetřit výdaje.

Podle navrhovaného znění mediálního zákona by veřejnoprávní média měla mít ústavou předepsanou povinnost starat se „o rozvíjení národní identity“ a „posilňovat národní soudržnost“. Média mají „odpovídajícím způsobem informovat o místních, celostátních a evropských záležitostech“ a rovněž o „záležitostech důležitých pro občany Maďarské republiky a maďarského národa“. Musí tak učinit „věcně a vyváženě“.

Kdo bude dodržování těchto podmínek posuzovat, však jasné není.

Ovládnutí mediálních rad

FIDESZ chce pomocí mediálního zákona sloučit Celostátní radu pro rozhlas a televizi s Národním úřadem pro informace a zřídil by Národní úřad pro média a informace. Šéfa úřadu by volil parlament dvoutřetinovou většinou a jmenoval premiér na devítileté funkční období.

Čtyři členy rady by dosazovaly parlamentní strany a jejich hlas by měl mít váhu úměrnou počtu hlasů politické strany, která ho do funkce nominovala. FIDESZ tak svou dvoutřetinovou většinou prosadí cokoli.

Opozice bije na poplach

Šéf poslaneckého klubu opozičních socialistů Attila Mesterházy označil návrh FIDESZ za „pokus o koncentraci moci bez ohledu na odborná hlediska“. Předsedkyně socialistů Ildikó Lendvaiová uvedla, že FIDESZ chce vytvořit z veřejnoprávních médií „stranická média“.

Orbánova strana dnes nepřímo ovládá zpravodajské televize Hír TV a Echo TV, deník Magyar Nemzet a Maygar Hírlap, týdeníky Heti Válasz a Demokrata. Prostřednictvím nákupu majetkových podílů se FIDESZ snaží ovládnout i nejsledovanější komerční televize RTL Klub a TV2.

Reklama

Výběr článků

Načítám