Hlavní obsah

Brusel chce sjednotit termíny školních prázdnin v unii

– Brusel

Evropská komise chce, aby členské státy Evropské unie sladily školní prázdniny. Novinářům to ve středu řekl eurokomisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani. Podle něj nemá být koordinace prázdnin mezi zeměmi povinná, ale výrazně by prodloužila turistickou sezónu, navýšila počet turistů, a tím i podpořila ekonomiku.

Článek

"Šlo by o nepovinný mechanismus, suverenita národních států by zůstala nedotčena," řekl eurokomisař. "Chtěli bychom, aby mladí lidé taky mohli navštívit slavné kulturní památky v období, kdy není turistická špička," doplnil Tajani.

Podle eurokomisaře by sladění a možná změna školních prázdnin přinesla i úsporu mladým cestovatelům a rodinám s dětmi. "Není to pouze kulturní cvičení, ale mohli by cestovat levněji," uvedl Tajani.

Myšlenka na změnu školních prázdnin není nová ani v Česku. Asociace cestovních kanceláří České republiky (ACK) loni navrhla, aby se letní prázdniny v ČR rozložily do čtyř měsíců. Délka prázdnin by se zachovala, ale jednotlivé kraje nebo školy by je mohly vyhlásit klouzavě, tedy různě v období od června do září. Konkurenční Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) následně žádala prodloužení letních prázdnin o dva týdny.

Delší prázdniny než Češi mají školáci například ve Francii, Itálii, Španělsku či Chorvatsku. Klouzavé prázdniny podle jednotlivých spolkových zemí mají v Německu. Délka školního roku je přitom dána zákonem, délku prázdnin upravuje ministerstvo školství vyhláškou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám