Hlavní obsah

Německo má nového prezidenta, Christian Wulff zvítězil až napotřetí

Berlín
Aktualizováno

Spolkové shromáždění v Berlíně ve středu zvolilo nového prezidenta Německa. Stal se jím favorizovaný 51letý kandidát vládních křesťanských demokratů a liberálů Christian Wulff. Zvolen byl překvapivě až ve třetím kole. Vládní koalice sice měla většinu, část ale v prvních dvou kolech hlasovala s opozicí.

Foto: Profimedia.cz

Prezidentský kandidát a premiér Dolního Saska Christian Wulff

Článek

Někteří z vládních poslanců dali v obou kolech hlas společnému kandidátovi zelených a sociálních demokratů Joachimu Gauckovi.

Středopravá koalice kancléřky Angely Merkelové ve 1244členném Spolkovém shromáždění disponovala absolutní většinou 644 hlasů, její kandidát Wulff ale v prvním kole dostal jen 600 hlasů a ve druhém o 15 více. Potřeboval však nadpoloviční většinu hlasů, zatímco pro třetí stačila už jen prostá většina. V něm pro Wulffa hlasovalo 625 poslanců.

Stal se tak vůbec nejmladším spolkovým prezidentem.

Kromě Gaucka se o post hlavy státu ucházeli i poslankyně postkomunistické Levice Lukrezia Jochimsenová a krajně pravicový písničkář Frank Rennicke.

Zatímco Jochimsenová v prvním kole dostala přes sto hlasů, Rennicke pouhé tři. Levice kandidaturu Jochimsenové před třetím kolem stáhla a svým poslancům nedoporučila žádného konkrétního náhradníka.

Pozorovatelé už před hlasováním upozorňovali, že výsledek může rozložit nepopulární koalici kancléřky Angely Merkelové, která bojuje s krizí. [celá zpráva]

Christian Wulff

19. června 1959 - Narozen v Osnabrücku.

1975 - Vstoupil do Křesťanskodemokratické unie Německa (CDU).

1984 - Stal se členem vedení dolnosaské CDU, kterým je dodnes.

1986-2001 - Radní města Osnabrück.

1987 - Dokončil studium práv.

1988 - Poprvé se oženil. S manželkou Christiane měl dceru; manželství skončilo v roce 2007 rozvodem.

1990 - Začal pracovat jako advokát.

1994-2010 - Poslanec dolnosaského zemského sněmu. V letech 1994 až 2003 byl předsedou poslaneckého klubu CDU.

1994-2008 - Předseda CDU v Dolním Sasku.

1998 - Stal se jedním z místopředsedů CDU na federální úrovni, kterým je dosud.

4. března 2003 - Ujal se funkce předsedy vlády Dolního Saska, kterou vykonává doposud.

2008 - Podruhé se oženil. S manželkou Bettinou vychovávají syna z jejího předchozího vztahu a společně mají dalšího syna.

Volba nového prezidenta se uskutečnila po nečekané rezignaci Horsta Köhlera na konci května. Köhler post opustil po kritice, kterou sklidil za své výroky o potřebě německé angažovanosti v Afghánistánu kvůli ochraně ekonomických zájmů země.

Reklama

Související články

Německo by mohlo mít první prezidentku

Německá média po nečekané pondělní rezignaci hlavy státu Horsta Köhlera na uprázdněný post favorizují ministryni práce a sociálních věcí Ursulu von Leyenovou,...

Výběr článků

Načítám