Hlavní obsah

Vězni z Guantánama požádali na Slovensku o azyl

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Tři bývalí vězni z Guantánama požádali na Slovensku o azyl. Deníku Sme to potvrdil šéf slovenské pobočky úřadu pro uprchlíky UNHCR Peter Kresák.

Článek

Slovensko přijalo tři vězně z Guantánama 25. ledna 2010, ale až po několika měsících jim slovenské ministerstvo vnitra umožnilo, aby vstoupili do azylového řízení. „Měli jsme dostat azyl už při příletu na Slovensko,“ řekl deníku jeden z bývalých vězňů, Egypťan Adíl al-Gazzár (45). Další dva muži pocházejí z Tuniska a Ázerbájdžánu.

Bývalí vězni z Guantánama jsou umístěni v uprchlickém táboře v Medveďově na jihu Slovenska a od minulého týdne drží hladovku na protest proti podmínkám v táboře a pomalému řešení jejich situace.

Bývalí vězni si stěžují hlavně na izolaci a na stravu, která údajně nezohledňuje jejich náboženství. Vězni označili poměry v Medveďově za horší, než byly v Guantánamu. „Slíbili nám volný pohyb po Slovensku. Nemáme dovoleno ani vyjít ven, kromě jedné hodiny denně. Bez dvou ozbrojených strážců nemůžeme nikam,“ tvrdí bývalí vězni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám