Hlavní obsah

Sarkozy nařídil vládě šetřit

– Paříž
Právo, DPA, nek

Přísná úsporná opatření naordinoval francouzský prezident Nicolas Sarkozy ministerstvům a dalším institucím při zacházení s penězi daňových poplatníků. Státní úředníci budou mít méně aut, služebních bytů a omezit se má i cestování.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

„V dobách, kdy naši spoluobčané pociťují následky krize, musí jíž stát příkladem jako nikdy předtím“ zdůraznil Sarkozy v dopise premiéru Francoisi Fillonovi.

Do roku 2013 tak státní správa zruší na deset tisíc služebních aut a sedm tisíc služebních bytů. Cestovat letadlem budou státní činitelé a úřadníci smět jen v případě, že by jízda vlakem do místa jednání trvala déle než tři hodiny.

„Každé euro z veřejných prostředků musí být užitečně a oprávněně vynaloženo. Je to naše povinnost vůči daňovým poplatníkům,“ dodal Sarkozy s tím, aby státní úřady maximálně omezily počet recepcí, slavností a obřadů.

Prezident sám už oznámil, že se letos neuskuteční tradiční zahradní slavnost v Elysejském paláci u příležitosti státního svátku 14. července. Loni prý akce za účasti politických a dalších osobností stála státní pokladnu více než 700 tisíc eur (18 miliónů Kč).

Sarkozyho oznámení přišlo poté, co v uplynulých měsících čelili někteří ministři v médiích obviněním ze zneužívání moci a nešetrného zacházení s rozpočtovými prostředky. Jeden státní tajemník například používal levný, státem dotovaný byt, zatímco jiný si nadělil za státní peníze kubánské doutníky v hodnotě 12 tisíc eur (310 tisíc Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám