Hlavní obsah

Vatikán zmrazil blahořečení Jana Pavla II.

Právo, PM

Proces blahořečení papeže Jana Pavla II. je zabrzděn. Způsobila to především vážná obvinění vůči lidem blízkým hlavě katolické církve: figurují v majetkových podvodech a krytí pedofilních skandálů. S odvoláním na Andrea Tornielliho, znalce zákulisí ve Vatikánu, to v pondělí uvedl server polského listu Gazeta Wyborcza.

Foto: Profimedia.cz

Papež Jan Pavel II.

Článek

Kardinála Angela Sodana, jednoho z nejbližších spolupracovníků Jana Pavla II., italská média obvinila z krytí pedofilních skandálů kněze Marciala Dogollada, zakladatele řádu Kristovi legionáři.

„Navzdory známým informacím o zneužívání dětí a rozšíření drog v jeho řádu býval Degollado častým hostem Vatikánu a jeho oblíbencem. Ještě v době, kdy ho vyšetřovala policie, ho papež přijal v osobní audienci,“ upozornil Tornielli.

Kardinál Castrillón Hoyos, rovněž blízký Karolu Wojtylovi, dodnes zastává názor, že jen církev, nikoli civilní vyšetřovatelé, by měla vyšetřovat pedofilní přečiny kněží. Další Wojtylův blízký spolupracovník kardinál Crescenzio Sepe čelí vážným obviněním z majetkových podvodů.

„Nikdo nepochybuje o osobní nevině Jana Pavla II., avšak z Vatikánu stále silněji zaznívají signály, že jeho beatifikační proces už není v centru zájmu,“ řekl Tornielli.

„Protože Benedikt XVI. se snaží ozdravit Svatou stolici i odsunutím „staré gardy“ úzce spojené se svým předchůdcem, ozývá se stále častěji názor, že blahořečení Jana Pavla II. přenechá až svému nástupci,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám