Hlavní obsah

Islandská premiérka uzavřela s partnerkou manželský svazek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reykjavík

Islandská premiérka Jóhanna Sigrudardóttir jako jedna z prvních zájemkyň využila nového zákona, povolujícího sňatky osob stejného pohlaví, a vdala se za svou partnerku. Informovala o tom agentura AP. Manželský svazek uzavřela premiérka se spisovatelkou Jónínou Leósdóttir hned v neděli, kdy zákon vstoupil v platnost.

Foto: Ingolfur Juliusson , Reuters

Islandská premiérka Jóhanna Sigrudardóttir

Článek

Dvojice žila v registrovaném partnerství už od roku 2002 a nyní požádala o změnu v oficiální manželství. Žádný obřad se přitom nekonal, napsala AP.

Příslušný zákon poslanci islandského parlamentu přijali jednohlasně 11. června.

Bývalá letuška, 68letá sociální demokratka Jóhanna Sigrudardóttir se stala předsedkyní islandské vlády v loňském roce poté, co středopravá vláda odešla po sérii protestů kvůli ekonomické krizi.

Homosexualita první ženy v čele islandské vlády fakticky obyvatelstvo ostrova nezajímá. Islanďané považují sexuální orientaci za soukromou záležitost každého jedince a země má jedny z nejliberálnějších zákonů ohledně svazků stejného pohlaví, jež zde byly legalizovány už v roce 1996. Homosexuálním párům je v současnosti umožňována i adopce dítěte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám