Hlavní obsah

Oslavy letního slunovratu ve Finsku nepřežilo 13 lidí

Oslavy letního slunovratu nepřežilo od pátku ve Finsku nejméně třináct lidí, několik zraněných hlásí také sousední Švédsko. Uvedla to finská televize YLE. Řada tragédií je spojena s alkoholem. Ve Skandinávii má tradiční veselí v době slunovratů hluboké kořeny z pohanských dob.

Článek

Ve Finsku utonulo podle YLE šest osob, jeden člověk se stal obětí násilného činu a dalších šest zahynulo při různých nehodách.

Mladý Švéd ve středním Finsku v pátek zahynul, když nezvládl řízení a ve vysoké rychlosti narazil do stromu. Podle policie byl opilý. Ve městě Juankoski na východě země se dvojice udusila v silu, policie nalezla jejich těla v pátek večer. Jeden člověk uhořel v Laponsku při požáru chaty.

V Toijale nedaleko Tampere byl v pátek večer zabit muž. Policie, která v této souvislosti zadržela dvě ženy a tři muže, se domnívá, že roli v tomto případu sehrála nadměrná konzumace alkoholu.

V noci na sobotu , kdy oslavy vyvrcholily, se v Helsinkách odehrály nejméně čtyři útoky nožem. Nikdo při nich nezemřel.

Opili se i vojáci

Na východě Finska se v pátek zranili dva vojáci, když s vojenským terénním vozem havarovali. Branci se podle policie opili a bez povolení s vozem z kasáren odjeli.

S alkoholovým veselím se musela vypořádat také švédská policie. V celách skončila řada opilých řidičů a násilníků, uvedl švédský list The Local. Ve městě Sundsvall na severovýchodě země zadržela policie dva opilé polonahé muže, kteří se na motorizované sekačce vydali na dálnici. V kempu u Jönköpingu utrpěli při grilování tři lidé vážné popáleniny.

Astronomické léto nastalo 21. června. Skandinávci podle internetové encyklopedie Wikipedia ovšem od 50. let minulého století slaví slunovrat v rozmezí 19. až 26. června. Hlavní veselí pak v tomto termínu připadá na pátek a sobotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám