Hlavní obsah

Ve Stalinově rodném městě odstranili jeho sochu

– Gori

V gruzínském Gori, rodném městě sovětského diktátora Josifa Stalina, odstranili téměř 60 let po jeho smrti z hlavního náměstí jeho sochu. Šest metrů vysoká socha z bronzu zmizela uprostřed noci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kultovní Stalinova socha stržena, Rusové zuříVideo: Reuters

 
Článek

Podle vedení města bude umístěna v muzeu zasvěceném proslulému rodákovi. Na její místo postaví radnice památník obětem gruzínsko-ruské války z léta 2008. Během krátkého konfliktu se ostřelování ruskými silami nevyhnulo ani Gori.

Agentura Reuters uvedla, že se policie snažila novinářům zabránit ve filmování při odstraňování sochy, která na hlavním náměstí stála od počátku 50. let. Byla jednou z posledních diktátorových soch stojících na veřejném prostranství v některé z bývalých sovětských republik.

Množství soch Stalina či Vladimira Iljiče Lenina Gruzínci po získání nezávislosti v roce 1991 spontánně odstranili, v Gori ji nicméně bránily stovky lidí.

Foto: Nino Chibchiuri , Reuters

Z náměstí v Gori odstranili Stalinovu sochu

Reklama

Související témata:

Související články

Moskvu mají ozdobit portréty Stalina

S blížícím se výročím 65 let od vítězství nad německým fašismem v Rusku znovu propuká spor o Josifa Stalina. Kontroverze vyvolalo čtvrteční rozhodnutí...

Výběr článků

Načítám