Hlavní obsah

Švédské přístavy bojkotují Izrael

Právo, DPA, ČTK, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm/Bejrút

Zaměstnanci švédských přístavů ve středu začali bojkotovat izraelské lodě a jejich náklad, čímž chtějí protestovat proti květnovému útoku izraelského komanda na flotilu s humanitární pomocí, při níž vojáci zabili devět propalestinských aktivistů. OSN současně požaduje od Izraele, aby upřesnil, co se smí do Gazy dovážet po zmírnění restrikcí.

Foto: Nir Elias, Reuters

Pozornost ke Gaze připoutal zásah proti turecké lodi Mavi Marmara s humanitární

Článek

Dokaři v Göteborgu odmítli vyložit jedenáct kontejnerů s izraelským zbožím - ovocem, zeleninou, kořením a papírovými kapesníky. Nenaložili ani zásilky ze Švédska do židovské státu - automobily a stroje, pustili pouze léky.

Švédské odbory sdružující zaměstnance přístavů žádají Izrael, aby úplně zrušil blokádu Gazy a nechal vyšetřit nezávislou mezinárodní komisi svůj útok v mezinárodních vodách. Asi 1 500 odborářů chce v protestu pokračovat až do příští středy. Na lodích se plavilo i několik Švédů, včetně spisovatele Henninga Mankella.

OSN si stěžuje na izraelskou byrokracii

Dodávky pomoci pro Gazu jsou i po zmírnění restrikcí komplikované, stěžoval si šéf Agentury OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům na Blízkém východě (UNRWA) Filippo Grandi. Izrael v neděli oznámil, že umožní zásobování pásma veškerým zbožím s výjimkou toho, které bude na zvláštním seznamu. Na něm má být především vojenský materiál. I donedávna zakazovaný stavební materiál se bude moci do Gazy dopravovat, ovšem jen na stavby pod patronací OSN.

Grandi izraelskou představu o uvolnění kritizoval: "Hovoří o zboží, které bude povolováno v určitou dobu, ale ne v jinou, a to podle toho, komu bude určeno. Je to pořád příliš komplikované. Vyslechli jsme obecná prohlášení, jak to chtějí dělat, ale problém je v detailech. Musí nám vysvětlit, jak to hodlají uplatňovat, a to se zatím nestalo. Potřebujeme fakta. Velmi to spěchá, protože podmínky v Gaze jsou hodně špatné."

Blokádu uplatňovanou tři roky označil za absurdní, kontraproduktivní a nezákonnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám