Hlavní obsah

Řekové nepouštějí turisty na trajekty. Stávkují kvůli úspornému balíčku

Novinky,
Pireus

Dokaři v Pireu, největším řeckém přístavu, ve středu zabránili tisícům turistů nastoupit na trajekty. Stávkují proti chystané důchodové reformě a změně pracovního práva, která je součástí úsporného balíčku, jehož zavedení je podmínkou pro poskytování finanční pomoci ze zdrojů Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, uvádí BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Stávkující Řekové komplikují turistům dovolenouVideo: Reuters

 
Článek

Ve středu desítky dokařů z komunistického odborového hnutí PAME bránily turistům, aby nastoupili na trajekty jedoucí na řecké ostrovy. Podobné akce však mají širokou podporu celého odborového hnutí. Ve středu kromě dokařů stávkovali také železničáři a zaměstnanci státní televize.

Řecká vláda slíbila, že turisty, kteří se stanou obětí protestů, odškodní. [celá zpráva] Turistika představuje asi 20 procent příjmů země, ovšem nyní zájem o Řecko klesl o deset procent.

Řecko, které je v krizi, musí zavést úsporná opatření. Jejich součástí je důchodová reforma, která zvyšuje věk odchodu do penze, snižuje minimální mzdu a usnadňuje propuštění zaměstnanců. Balíček měl být zaveden prezidentským dekretem. Odpor ze strany odborů a malé části vládní Socialistické strany (PASOK) přiměl ministra práce k tomu, aby dekret nechal schválit parlamentem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám