Hlavní obsah

Němce dráždí zápach z ČR

Právo, mcm

Více než deset tisíc obyvatel Saska se podepsalo pod masovou petici proti zápachu, který se podle nich šíří z Česka. Petice měla být v úterý předána německým europoslancům Silvaně Koch-Mehrinové a Holgeru Kramerovi. Ti se mají postarat o to, aby problém řešila i EU.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Chemický závod v Záluží u Mostu

Článek

Obyvatelé německé strany Krušných hor si stěžují na zápach podobný kočičím výkalům, a viní z něj české chemičky, zejména tu v Litvínově-Záluží.

Důkaz proti firmám se však zatím nenašel, i když se saské úřady snažily.

Zápachotvorné látky jsou těžko měřitelné. Němci ale tvrdí, že v postižených oblastech je zvýšený výskyt rakoviny.

Petice vyzývá Evropský parlament, aby prověřil, zda české podniky dodržují směrnice EU. Má být také ověřeno, zda znečištění životního prostředí způsobuje krátkodobé, či chronické zdravotní problémy lidem na obou stranách Krušných hor.

Webová stránka vytvořená autory petice cituje i starostu Horního Jiřetína Branka Glavicu, podle nějž znečištění ovzduší způsobuje nejen litvínovská chemička, nýbrž i uhelné doly a elektrárny.

Už v roce 2001 byla předložena petice proti zápachu z Čech, neměla však žádný efekt. Němci ale doufají, že nyní se politická situace změnila. Česko je člen EU a musí dodržovat její předpisy.

Reklama

Výběr článků

Načítám