Hlavní obsah

Fico vládu nesestavil, pověření dostala Radičová

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský premiér Robert Fico, jehož strana Smer získala v parlamentních volbách nejvíce hlasů, neuspěl s pokusem sestavit vládu. Pověření ve středu vrátil do rukou prezidenta a ten novým pokusem pověřil místopředsedkyni SDKU-DS Ivetu Radičovou. Ta už má koalici dohodnutou. Ve středu večer byla domluvena i koaliční dohoda.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico novou vládu nesestavil.

Článek

„Nepodařilo se mi naplnit představu o silné, stabilní dvoukoalici. Pan prezident bude muset pověřit sestavením vlády někoho jiného,“ uvedl Fico.

Gašparovič odpoledne pověřil sestavením vlády Radičovou. „Od místopředsedkyně SDKÚ jsem dostal oznámení, že se jí povedlo najít koaliční partnery, s nimiž jsou schopni postavit novou vládu,“ uvedl Gašparovič. Při tomto proslovu se mu podařilo menší faux-pas, když Radičovou označil za „místopředsedkyni Směru“. Radičová ho na chybu okamžitě upozornila.

Radičová má čas na sestavení vlády do 8. července, na kdy je svolaná ustavující schůze nového parlamentu. V týž den podá Fico demisi.

Očekává se, že pravicové strany začnou hned jednat o programovém prohlášení vlády a o rozdělení postů v nové vládě. Už v noci na středu se po desetihodinovém jednání shodly na programových tezích.

Foto: Jan Koller, ČTK

Lídři stran budoucí koalice. Zprava Béla Bugár (Most-Híd), Richard Sulík (SaS) Iveta Radičová (SDKÚ-DS) a Ján Figeľ (KDH)

Marihuana a homosexuálové

Pravicová koalice ohlašuje zásadní změny bez zvyšování daní. „Prioritami jsou ochrana veřejných financí, jejich konsolidace a ozdravení, zastavení zadlužování, boj proti korupci a klientelismu, zásadní změny v soudnictví, poslanecká imunita jen na výroky v parlamentu, velké úspory ve státní a veřejné správě, tvorba pracovních míst, rychlá a účinná pomoc obětem povodní a zásadní opatření v oblasti odvodů,“ shrnula nejdůležitější body Radičová.

Do programových tezí se nedostala témata, s nimiž nesouhlasila některá ze zúčastněných stran. V programu nové vlády se neobjeví například dekriminalizace marihuany a registrovaná partnerství homosexuálů (z programu SaS), vztah státu a církve. „Dohoda se zrodila z kompromisů. Hledali jsme to, co nás spojuje, nikoliv co nás rozděluje,“ uvedla Radičová. „Raději budu vysvětlovat svým voličům, proč tam není dekriminalizace marihuany, než abych jim vysvětloval, že tu ještě dál bude strašit Fico,“ dodal Sulík.

Rodící se koalice se v průběhu jednání dozvěděla čerstvá čísla o stavu deficitu, který se blíží k sedmi procentům a víc. „Stav je příliš vážný na to, abychom nesoustředili svou pozornost na hlavní problémy. Proto každý z nás učinil ústupky,“ konstatovala Radičová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám