Hlavní obsah

Osobnosti v Maďarsku varovaly před novými politickými procesy

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Osobnosti maďarského veřejného a kulturního života varovaly před politickými procesy, které podle nich připravuje pravicová vláda Viktora Orbána.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Bývylý maďarský premiér Ferenc Gyurcsány, Orbán by jej chtěl postavit před soud.

Článek

„Stejně začala likvidace demokracie ve čtyřicátých letech minulého století,“ prohlásilo 108 maďarských osobností ve svém varování.

Reagovaly jím na slova činitelů vládní strany FIDESZ, že expremiér Ferenc Gyurcsány by měl být postaven před soud. „Je to pokus o násilné odstranění politického rivala,“ upozornily osobnosti ve svém prohlášení.

Mezi signatáři výzvy nechybějí například europoslanec Lajos Bokros, expředseda svobodných demokratů Gábor Kuncze, filozofka Ágnes Hellerová, historik János Kenedi a spisovatel György Konrád.

Maďarský prezident László Sólyom včera vrátil parlamentu novelu zákona o obsazování parlamentního výboru pro navrhování ústavních soudců. Jde o první otevřený konflikt mezi hlavou státu a vládní stranou FIDESZ. Prezidentský mandát Sólyoma končí letos v srpnu a očekává se, že FIDESZ na funkci hlavu státu postaví vlastního kandidáta.

V dubnových parlamentních volbách zvítězil FIDESZ suverénním způsobem a v parlamentě disponuje ústavní většinou. Orbán označil volby za maďarskou „revoluci“.

Reklama

Výběr článků

Načítám