Hlavní obsah

Prezident Klaus se sešel s makedonským protějškem

Novinky, Miroslav Benč (Skopje)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skopje

Prezident Václav Klaus v pondělí zahájil dvoudenní státní návštěvu Republiky Makedonie. Hned na úvod se sešel ve Skopje se svým protějškem, prezidentem Gjorgem Ivanovem. Jednali spolu nejen o vzájemných vztazích, ale také o ambicích této země stát se členem Severoatlantické aliance.

Foto: Miroslav Benč, Novinky

Prezident Václav Klaus se svým makedonským protějškem, prezidentem Gjorgem Ivanovem

Článek

Vstup do NATO blokuje spor s Řeckem a o název státu, který se vleče už od roku 1991, kdy země nabyla nezávislost po rozpadu Jugoslávie. Do OSN byla přijata pod oficiálním názvem Bývalá jugoslávská republika Makedonie, ale Řecko ji samo nazývá Skopská republika.

Název Makedonie považuje Řecko za své kulturní dědictví a je proti tomu, aby jej používala bývalá jugoslávská republika, už proto, že na severu svého území má stejnojmennou provincii.

Minulý týden generální tajemník NATO Fogh Rasmussen ve Skopji vyzval Makedonii, aby spor s Řeckem dořešila, a mohla tak co nejdříve vstoupit do aliance. Slíbil, že Makedonci obdrží pozvánku do NATO hned poté, co dospějí s Řeky k vzájemně přijatelnému řešení.

„Řešení musíme najít v rámci OSN, kde se ty spory vlečou už hodně dlouho. Jsme ochotni najít řešení, které nenaruší naši identitu a naši důstojnost,“ řekl na tiskové konferenci makedonský prezident Ivanov.

Je to nedůstojný spor, míní Klaus

Prezident Klaus řekl, že vzhledem k problémům, který svět, Evropa a tento region mají, mu přijde spor o název státu, který si země sama vybrala, jako nedůstojný.

Foto: Miroslav Benč, Novinky

Prezidenta Václava Klause s chotí přivítal jeho makedonský protějšek, prezident Gjorge Ivanov s manželkou.

Na dotaz, jak by se v tomto sporu měla zachovat Evropská unie, Klaus odpověděl: „Netroufal bych si radit Evropské unii, protože bych nevěděl, komu mám radit, jestli novému prezidentovi EU nebo Evropské komisi, nebo dvěma dominantním zemím, které politiku v Evropě určují - Německu a Francii. A nebo bych si měl myslet, že EU je stále společenstvím vzájemně spolupracujících suverénních států. Pokud by to byla pravda, to bych musel radit Řecku. Tak to já raději nikomu radit nebudu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám