Hlavní obsah

Každý šestý Ital je odposloucháván, tvrdí Berlusconi

Právo, DPA, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Telefonické hovory až 10 miliónů obyvatel jsou „napíchnuté“ odposlechem. Řekl to v sobotu italský premiér Silvio Berlusconi ve vystoupení, v němž chtěl obhájit kontroverzní zákon o omezení policejního odposlechu.

Foto: Stoyan Nenov , Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Berlusconi použil statistiku, podle níž se v 60miliónové Itálii nahrávají hovory vedené ze 150 tisíc telefonů. Jestliže se podle něj uskuteční volání z každého z nich zhruba 50 různým lidem, celkem to dá 7,5 miliónu lidí a „klidně by to mohlo být 10 miliónů“, řekl premiér.

„Problém je závažný: jsme špiclováni, a proto jsem proti systematickému zneužívání a zveřejňování nahraných hovorů v médiích,“ dodal.

Italský Senát předminulý týden schválil vládní návrh kontroverzního náhubkového zákona, který omezuje odposlechy a jejich uveřejňování v médiích před soudním jednáním. Za nedemokratický zákon označili opoziční strany, média i prokurátoři.

Podle nich znesnadní policejní vyšetřování, omezí svobodu tisku a ohrozí razie proti mafii, které byly často úspěšné právě díky informacím z odposlechů.

Nyní zákon čeká třetí čtení ve Sněmovně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám