Hlavní obsah

O návratu tří zraněných Češek z Chorvatska rozhodnou lékaři

Záhřeb

Z nemocnice v chorvatské Pule se chtějí vrátit do Česka jen tři ze čtyř žen vážněji zraněných při sobotní nehodě autobusu. O tom, jakým způsobem budou přepraveny zpět, zda sanitkou nebo jinak, v pondělí rozhodují lékaři.

Článek

Čtvrtá, lehčeji zraněná Češka si to rozmyslela a zůstane na rekreaci v Rabacu s dcerou a vnoučaty. Řekla to Jindra Malá z českého konzulárního jednatelství v Rijece.

"Paní, která utrpěla jen lehčí otřes mozku, si to rozmyslela a chce zbytek rekreačního pobytu strávit v Chorvatsku se svou dcerou a vnoučaty, s nimiž sem jela," řekla Malá.

"Zbývající tři ženy, z nichž každá má nějakou formu zlomeniny, čekají na závěry posudkových lékařů," dodala. Tyto zprávy podle ní lékaři pulské nemocnice teprve píšou a lze je očekávat během dne. Na jejich základě pak asistenční lékařská služba českých pojišťoven posoudí, jakým způsobem budou pacientky dopraveny zpět do Česka. Zda pro ně budou vyslány sanitky nebo zda bude vyhovující jiná forma přepravy.

Nehoda, při níž autobus karlovarského přepravce najatý pro píseckou cestovní kancelář Kellner dostal v zatáčce smyk, sjel z cesty a převrátil se na bok, se stala v sobotu ráno za deště u chorvatského města Umag. Kromě dvou řidičů sedělo ve voze 31 cestujících.

Z nich bylo 19 ošetřováno v nemocnici, čtyři vážněji zraněné ženy v ní zůstaly. Pět lehčeji zraněných odjelo už v neděli domů náhradní přepravou, kterou jim zajistila cestovní kancelář. "Naše delegátka jim zajišťovala vzhledem k šoku, který utrpěli, v autobusu lepší místa," řekl v neděli Kellner.

Také oba řidiči havarovaného autobusu už jsou v Česku. Jeden z nich je lehce zraněný, druhý zůstal nezraněn. "Jejich cestu zpět si zajišťoval karlovarský přepravce sám, poslal pro ně, pokud vím, osobní auto," uvedl Kellner. "To víte, nechtěli jet zpátky spolu s pěticí lehčeji zraněných klientů autobusem. Tam by mohly padat nějaké výtky," dodal.

Chorvatská policie s řidiči nehodu rámcově řešila v sobotu za účasti delegátky jako tlumočnice. Podle policejního protokolu za nehodu může řidič, který jel příliš rychle a nepřizpůsobil jízdu stavu vozovky. Ta byla v dešti mokrá a kluzká. Jak byla věc na místě vyřešena, zda řidič dostal pokutu nebo zda věc bude řešit na základě protokolu česká policie, Malá ani Kellner nevěděli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám