Hlavní obsah

Bývalý učitel připravoval útěk z britského Alcatrazu

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útěk jako z napínavé gangsterky překazila na poslední chvíli britská vězeňská stráž. Brian Lawrence (67), učitel bilogie a chemie, do nejmenších podrobností připravil plán, jak uprchnout z britské verze Alcatrazu – věznice na ostrově Wight u jižního pobřeží Anglie.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Článek

Jak v sobotu napsal list The Independent, Lawrence počítal s tím, že ho z ostrova vysvobodí vrtulník, který přistane na jednom z mála nestřežených míst. Útěk se měl odehrát během tradičního červencového hudebního festivalu na ostrově.

S komplici se domlouval prostřednictvím šifer ukrytých v hlavolamu sudoku a vzkazy psanými neviditelným inkoustem z citrónové šťávy  - přesně tak jako v jednom příběhu legendárního Sherlocka Holmese.

„Citronová šťáva se hodně archaická metoda. Pak se používal fenolftalein- teď se však moc nevidí. Stejného efektu se dá dosáhnout pomocí tymolftaleinového indikátoru a hydroxidu sodného,“ upozornil detektiv- konstábl Henry Kelly.

Lawrence si ve vězení pro pachatele nejtěžších vražd odpykával doživotí za vraždu přítele svého někdejšího milence, zapálení jeho domu, a za najmutí zabijáka na vraždu dalších dvou v roce 2003.

Chtěl do Španělska

Na útěk chtěl věnovat půl miliónů liber (15 mil. korun), který získal prodejem kamenolomu v Newbury. Chtěl se dostat do Španělska a tam žít po plastické operaci pod změněnou identitou.

„Vězeňská stráž pojala podezření, když v Lawrencově dopise objevila slova Víc tepla, méně světla a poté po nahřátí papíru nalezla neviditelné zprávy,“ potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Malcolm Guiness.

Reklama

Výběr článků

Načítám