Hlavní obsah

V Polsku začaly předčasné prezidentské volby

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Dva měsíce a deset dní po tragické smrti prezidenta Lecha Kaczyňského u Smolenska se v neděli v šest hodin ráno otevřelo 25 774 volebních místností, z toho 263 v zahraničí a pět na polských zaoceánských lodích a vrtných plošinách. Účast je ale slabá. Do jedné hodiny odpoledne přišlo k urnám necelých 24 procent lidí.

Článek

Volební právo má kolem 30 miliónů Poláků, kteří si vybírali mezi deseti kandidáty, přičemž dlouhodobé průzkumy připisovaly největší vyhlídky Bronislawu Komorowskému (58), kandidátu vládní Občanské platformy, který převzal po Smolensku pravomoci hlavy státu, a Jaroslawu Kaczyňskému (61) , předsedovi strany Právo a spravedlnost a bratrovi - dvojčeti zemřelého prezidenta.

Dopoledne ve Varšavě nedaleko svého bydliště hlas odevzdal Jaroslaw Kaczyňski. Do volební místnosti s ním přišla jeho neteř Marta, dcera tragicky zesnulého prezidenta. „Přál bych si, aby k volbám přišlo co nejvíc Poláků,“ řekl politik, který není ženatý.

Krátce po poledni v metropoli odvolil Komorowski s manželkou Annou. „věřím, že dnešek bude významným dnem pro Polsko,“ řekl.

Kampaň byla klidná

Předvolební kampaň, která byla vzhledem k mimořádným událostem nejkratší za posledních dvacet let, si roli jednoznačného favorita udržoval umírněný, proevropský Komorowski. Až v jejím závěru se na něho dotáhl jeho stěžejní rival Kaczyňski. Tento dříve agresivní a nepříliš oblíbený nacionalistický politik úplně změnil taktiku a v kampani také on vystupoval smířlivě a uvážlivě.

Kaczyňski: Smolensk nebyla žádná náhoda

Jeden z kandidátů se těsně před volbou vyjádřil k nehodě prezidentského speciálu, při níž zemřela bývalá hlava státu.

Jaroslaw Kaczyňski v pátek podle sobotního vydání listu Gazeta Wyborcza v Olsztynu na záběr kampaně řekl, že katastrofa nebyla náhodná.

Jeho příznivci mluví dokonce o atentátu, spiknutí, nebo použití elektronické zbraně proti letadlu. Kaczyński jejich slova nikdy neodmítl, spíše s nimi jeho vyjádření koresponduje, napsal deník.

„Špatná politika, politika útoků na politické protivníky, jejich znevažování a ponižování končí špatně, končí tragicky,“ řekl Kaczyňski. Jeho stoupenci na shromáždění nepochybovali o tom, že tato „politika útočení“ měla mířit proti Lechu Kaczyňskému, napsal list.

Protože o víkendu už v Polsku platilo volební moratorium, na Kaczyňského prohlášení už nereagoval nikdo z protikandidátů nebo představitelů vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám