Hlavní obsah

Němcům zkrátili vojnu na půl roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý parlament schválil ve čtvrtek večer zkrácení povinné vojenské služby a civilní služby na šest z dosavadních devíti měsíců. Nová pravidla branné povinnosti začnou platit od 1. července. V pátek o tom informoval deník Süddeutsche Zeitung.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Reformu branné povinnosti prosadila vládní koalice křesťanských demokratů (CDU-CSU) a liberálů (FDP). Návrh sice zkracuje délku povinné vojny, zároveň ale brancům poprvé umožňuje dobrovolně požádat o prodloužení civilní služby.

Proti reformě protestovali zejména Zelení a postkomunistická strana Levice. Obě strany prosazují úplné zrušení branné povinnosti.

Německo je jednou z mála zemí Evropské unie a NATO, kde jsou mladí muži stále povoláváni do armády. Branná povinnost ještě platí ve vojensky neutrálních evropských zemích a také ve státech, jako jsou Izrael, Turecko, Írán, Rusko nebo Čína. Naopak armáda USA je profesionální. V České republice existovala základní vojenská služba do roku 2004.

O zrušení branné povinnosti se v Německu už několik let debatuje. Uvažovala o tom rudo-zelená vláda předchozího kancléře Gerharda Schrödera (SPD), od záměru ale nakonec upustila.

Reklama

Související témata:

Související články

Německo zvažuje zrušení branné povinnosti

Německá vláda se chystá výrazně omezit výdaje na armádu, přičemž by došlo i na zrušení povinné branné povinnosti. Podle médií ministr obrany Karl-Theodor zu...

Země NATO omezí výdaje na armádu

Evropští spojenci NATO se připravují na největší škrty ve výdajích na armádu od konce studené války. Ve středu na to upozornil list The Washington Post....

Výběr článků

Načítám