Hlavní obsah

Do Evropy se ročně pašují stovky tun masa divokých zvířat

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Stovky tun masa divokých zvířat se do Evropy pašují zejména z Asie a z Afriky. Zatím nebyla známá žádná čísla, ale během 17denní akce na pařížském letiště Charlese de Gaula bylo zabaveno 188 kilogramů masa divokých zvířat. Prohledána přitom byla jen malá část pasažérů. Podle expertů se týdně přes toto letiště propašuje pět tun masa divokých zvířat a ročně 270 tun.

Foto: Profimedia.cz

Zabitá opice nabízená na trhu s masem v Gabunu

Článek

Akce měla napomoci odhadnout, kolik masa divokých zvířat se tudy do Evropy pašuje. Prohledáno bylo 134 cestujících z 29 letů z Afriky. Devět z nich pašovalo celkem 188 kilogramů masa divokých zvířat, uvedl BBC s odkazem na článek v časopisu Conservation Letters. Maso pocházelo od jedenácti druhů zvířat, z nichž čtyři jsou na seznamu ohrožených druhů. V zásilkách bylo mimo jiné maso dvou druhů primátů, dvou druhů krokodýlů a tři druhů hlodavců.

Jeden z autorů studie, Marcus Rowcliffe z Londýnské zoologické společnosti, uvedl, proč se akce konala: „Doposud nebyl proveden podobný výzkum, neměli jsme žádnou představu o množství masa divokých zvířat přicházejícím přes letiště. Bylo překvapením, když jsme zjistili, kolik ho přichází.“

Stovky tun masa

Ve zprávě týmu, který dále tvořili experti z Francie a Kambodži, se píše: „Odhadujeme, že se týdně v osobních zavazadlech přes letiště Charlese de Gaulla propašuje přes pět tun masa, ročně pak 273 tun.“

Tým varuje, že propašované maso představuje nebezpečí pro zdraví lidí i zvířat. Současně uvádí, že většina z něj není určena k osobní spotřebě, ale že jde o výnosný obchod, protože některé restaurace a gurmáni jsou za nezvyklé maso ochotni platit vysoké ceny.

Velký obchod

„Čtyřkilogramová opice bude stát okolo sta eur, zatímco v Kamerunu jen pět,“ uvedl Rowcliffe.

Tým také varuje, že tato činnost je běžná, neboť kontroly na letištích se nezaměřují na dovoz masa divokých zvířat, tresty za jeho pašování jsou nízké a požadavky po něm rostou.

Reklama

Výběr článků

Načítám