Hlavní obsah

Ruská policie zabavila 100 000 výtisků knihy kritizující Putina

Novinky, rei
Moskva

Ruská policie zabavila 100 000 kopií knihy kritizující premiéra Vladimira Putina. Ve středu to oznámila internetová stránka opozičního představitele Garriho Kasparova.

Foto: Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Článek

Opozice plánovala knihu nazvanou „Putin, výsledky 10 let poté“ rozdávat v Sankt Petěrburku u příležitosti Mezinárodního ekonomického fóra, které tam začíná ve čtvrtek. Knihu napsali opoziční předáci Boris Němcov a Vladimir Milov. Podle opozice policie nevysvětlila, proč knihu při převozu zabavila. Úřady uvedly, že to bylo kvůli chybějící dokumentaci.

Celkový náklad knihy je však milión kusů. Podle opozice uvádí pravdu o skutečných výsledcích Putinovy politiky za dobu, kdy zastával úřad prezidenta i premiéra. Putina viní za rostoucí chudobu a korupci.

Putin zastával od roku 2000 dvě funkční období jako prezident, pak byl zvolen premiérem. Stále je ovšem považován za nejvlivnějšího muže v zemi. Opakovaně dal najevo, že by se mohl do prezidentského úřadu vrátit.

Putin tento měsíc v televizním vystoupení řekl, že podporuje opoziční protesty, pokud jsou ovšem v mezích zákona. Bývalý vicepremiér Němcov loni představil též knihu kritizující starostu Moskvy Jurije Lužkova, který ho zažaloval a u soudu prosadil, že se mu Němcov musí omluvit za nařčení z korupce na radnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám